nedjelja, 6. listopada 2013.

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA 4.10.







 SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA  4.10.

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada kako bi se upozorilo na važnost životinja i čovjekova odnosa prema njima. Prema podacima svjetskih organizacija svaki dan izumru deseci životinjskih vrsta, a od najugroženijih svakako su najpoznatije morske kornjače, gorile, pande, slonovi, nosorozi, kitovi i tigrovi. Udruga Prijatelji životinja navodi i da je 4. listopada odabran za obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja jer se tada obilježava dan sv. Franje Asiškog, koji se smatra zaštitnikom okoliša i životinja, bio je vegetarijanac i poznat po privrženosti svim živim bićima. 



Kako se možemo pridružiti zaštiti životinja, zaštiti našu planetu Zemlju? Koristite proizvode koji nisu testirani na životinjama, kupujte odjeću koja nije načinjena od kože, vune ili svile. Ima mnogo lijepih i kvalitetnih materijala na tržištu koji nisu životinjskog porijekla. Nemojte ići u ZOO vrtove, nemojte učiti djecu da je to vid edukacije i zabave. Nemojte posjećivati cirkuse koji iskorištavaju životinje u svojem programu. Pređite na vegetarijansku ili vegansku prehranu, ako ne možete, barem smanjite korištenje namirnica životinjskog porijekla... Ako želite kućnog ljubimca, nemojte ga kupovati – udomite psa ili macu! Ne kupujte životinje – time podržavate lanac proizvodnje životinja i uzimanje životinja iz prirode! Udomite napuštene životinje! Prijavite zlostavljanje i zanemarivanje životinja. Voljeli biste imati psa ili mačku ali nemate uvjete? Volontirajte u udrugama za zaštitu životinja, družite se sa psima i macama u azilima, pomažite napuštenim životinjama.



 Razmišljajući o dobrobiti planete Zemlje i drugih bića koja žive oko nas razvijamo svijest, saosjećanje, ljubav i miroljubiv način života. Život bez iskorištavanja drugih bića, život bez nasilja nad drugima. Svojim izborima možete izravno sudjelovati u stvaranju boljeg svijeta za sva bića na planeti. Sjetite se mudrosti starosjedilaca Amerike: „Što zadesi životinju, zadesiti će i čovjeka. Svi smo dio istog Tkanja!“

 
In Lake'ch! 
Vesna Bijelo Galaktičko Ogledalo









Nema komentara:

Objavi komentar