utorak, 27. lipnja 2017.

LJETNI SOLSTICIJ - 21.6.2017.

LJETNI SOLSTICIJ 21.6.2017. na kin 29 Crvene električne Lune


Ljetni solsticij, 21.6.2017.,kodiran kinom 29 Crvena električna Luna.  Zanimljiv je sinkronicitet na solsticij - Crvena Luna je povezana sa energijom Lune / Mjeseca, sa univerzalnom Vodom, a na dan solsticija je element Vatre kroz aspekt Sunca. Za ovaj solsticij imamo sinkronizranje i jedinstvo Sunca i Lune, jedinstvo muškog i ženskog principa. Također i iscjeljivanje muškog i ženskog principa kako bi se uspostavila ravnoteža unutar našeg bića ali i na planetarnom nivou. ELEKTRIČNI TON je ton ritma - također i ciklusa u prirodi, a danas započinje novi ciklus sa solsticijem. Također i NOVI CIKLUS SOLARNE SVIJESTI. Crvena Luna je kozmičko sjeme probuđene svijesti – simbol duhovnog buđenja.  Krug na pečatu Crvene Lune simbolizira treće oko - kada treće oko počinje biti aktivno - postajemo svjesniji, prepoznajemo znakove i spoznaje koje nam dolaze. Buđenje trećeg oka je povezano s razvojem svijesti, s našim rastom i evolucijom, pročišćenjem. 

Kin Crvena električna Luna je kodiran GALAKTIČKIM AREHTIPOM ISCJELJITELJICE. Iscjeljiteljica iscjeljuje karmu,međusobne odnose, iscjeljuje prirodu.
Iscjeljiteljca čini cjelinu, ona zna kako teći u cjelovitosti. Ujedinjuje fragmente snagom srca, sve iscjeljuje ljubavlju. Iscjeliteljica  zna putove / tokove na Zemlji, poznaje biljke i zna tajne životinja. Iscjelitelj / Iscjeljiteljica ne ubija niti jedno živo biće, već se prema svim bićima odnosi sa poštovanjem. Iscjeliteljica uči  samoiscjeljivanju kroz  ljubav prema sebi, te da smo svi već cjeloviti u svojoj nutrini.
Ugrađena slika 1

Iscjeljiteljica / Crvena Luna Pročišćava Univerzalnu Vodu. Crvena Luna nas poziva da budemo poput Vode - da tečemo poput vode, da zadržimo jasnoću, bistrinu, da se pročistimo. Crvena Luna je povezana sa kauzalnosti ( uzroci i posljedice). Ona predstavlja ekspanziju superiornog Života, Univerzalnu Vodu, obitelj, emocije, intuiciju. Povezanost s familijom, prošlosti, s karmom. Poziva nas da se prisjetimo znanja koja su u nama. Kada se otvorimo prema kozmičkoj svijesti - postajemo primaoci i prijenosnici - postajemo profinjeniji, intuitivniji. Crvena Luna nas poziva da postanemo svjetionici probuđene svijesti.

 Crvena Luna je simbol duhovnog buđenja i simbol Avatara. 
Crvena luna simbolizira  ponavljanje velikih ciklusa i povratak / inkarniranje uzvišenih majstora / Avatara kako bi pomogli ljudima na Zemlji u duhovnom buđenju.Crvena Luna je energija koja nas podržava u energiji samo - prisjećanja.

 

Ljetni solsticij / suncostaj je 21. lipnja; tada je na sjevernoj Zemljinoj polutki dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj polutki najkraći i počinje zima. Naziv solsticij dolazi od latinske riječi sol - sunce i sistit - stoji, a primjenjuje se zato što, nekoliko dana prije i poslije solsticija, Sunce, promatrajući ga sa Zemlje oko podneva, izgleda kao da stoji mirno na nebu. Mnoge drevne kulture su slavile ovaj dan kao sveti dan ili početak godine. Ovaj dan se također slavio i kao Dan Vatre. Slavlje Suncu se obilježavalo paljenjem Vatri ( krijesova ).


 Drevni narodi su pratili cikluse prirode i živjeli u harmoniji i ravnoteži sa prirodom. Tako su i drevne Maye posebnu pažnju usmjeravale na sinkronizaciju sa ciklusima planete Zemlje, Sunca, Mjeseca / Lune, solarnog sistema i galaksije.

 Ugrađena slika 19
 Božanstvo Kinich Ahau - Sunce

 Za Maye Sunce osim što daje život cijeloj kreaciji, utječe na evoluciju svijesti, prenosi informacije. Za drevne Maye ljetni solsticij je bio početak ulaska u novi ciklus plodnosti, kiše i obrađivanja zemlje. 

 Pečat Sunca u kalendaru TzolkinuTakođer na solsticij počinje i novi ciklus povezivanja sa Solarnom svijesti i primanja novih informacija, novih znanja. Maye su praćenje ciklusa prirode također ukodirale u arhitekturu. Piramide, hramovi i ostale građevine sikornizirane su sa ciklusima sunca: solsticija i ekvinocija, (najpoznatija je piramida u Chichen Itzi ). 

Na Piramidi Kukulkana u  Chitzen Itzi je ukodiran ciklus proljetne i jesenje ravnodnevnice (21.03. i 21.09.)  Na proljetnu ravnodnevnicu, sa početkom zalaska sunca na sjevernim stepenicama se stvara sjena ispod terasa koja u kombinaciji sa sedam svjetolosnih trokuta nalikuje tijelu zmije. Na dnu stepenica je isklesana glava Zmije. U proljeće se Zmija spušta po piramidi navješćujući novi ciklus, novi početak, a u  jesen se penje ka nebu. 
 


U mayanskoj arhitekturi se nalaze mnogi kompleksi koji su kodovi solarnih struktura povezanih sa ciklusima Sunca.
 
Ugrađena slika 3 
Fotografija / izvor: https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/

Ti su kompleksi obično imali četiri zgrade: tri piramide u nizu duž istočnog horizonta, i jedan hram koji stajao zapadno od njih - korišten i za promatranje kretanja Sunca. Za cikluse Sunca hram i piramide su bile posebno sinkronizirane. Gledajući iz Hrama na ljetni solsticij Sunce se uzdizalo iza sjeverne piramide, srednja piramida je kodirala ekvinocije, a južna piramida zimski solsticij. Jedan od takvih kompleksa za praćenje ciklusa Sunca i povezivanje sa solarnom svijesti se nalazi u Uaxactun. 
  
Tikal


 

Uaxactun, Tikal


Također, Maye su u arhitekturi kodirale i kretanjeMjeseca / Lune. Maya su orijentirale gradnju svojih hramova i druge ih zgrada tako da Sunce i Mjesec stvaraju određene obrasce za vrijeme solsticija i ekvinocija, označavajući tako promjene ciklusa, godišnjih doba (npr. mayanski hramovi Oxkintok i Dzibilchaltun). 

Ugrađena slika 6 


Dzibilchaltun - proljetni ekvinocij - izlazak Sunca

Arhitektura Maya je kodirana drevnim astronomskim znanjima. Također mnoge građevine prate određene cikluse u solarnom sistemu ili galaktičke cikluse.

 Palenque


Ugrađena slika 8 

U mayanskom gradu Palenqueu također nalazimo mnoge složene solarne fenomena koje su kodirane u arhitekturu kompleksa. Hram Natpisa, u kojem je pokopan veliki vladar Maya Pacal Votan, kodira u svojoj arhitekturi kretanje Sunca za vrijeme zimskog i ljetnog solsticija.  
Pacal Votan, vladar Maya, čije ime znači SOLARNI ŠTIT


 Zimski solsticij - zalazak Sunca iza Piramide / Hrama Natpisa, Palenque

Fotografija / izvor: https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/


 Kod zalaska Sunca na ljetni solsticij Sunčeva svjetlost ulazi u zapadni prozor prednjeg hodnika Hrama natpisa, prolazi kroz istočni prozor izravno preko hodnika, a zatim svjetlost izlazi kroz gornju platformu Hrama Križa! Jednom je na tom mjestu stajala velika stela (rijetka u Palenqueu); Istraživači sugeriraju da je Stela 1 portret Pakala ili njegovog sina Kan Bahlam, označavala mjesto promatranja Sunca - povezivanje sa solarnom svijesti.

 Ugrađena slika 7
Kan Bahlam obasjan Suncem 
Fotografija / izvor: https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/

 Hram Natpisa ima longitudinalnu orijentaciju na ljetni solsticij, i izvanredno je usklađen s Hramom križa. Ovi svjetlosni efekati ljetnog solsticija predstavljali su prijenos solarne svijesti, znanja, informacija s Pakala na sina Kan Bahlama, koji je sagradio grupu građevina u formi Križa i završio svetište hrama u kojoj se nalazi grobnica. 


Fotografija / izvor: https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/

Kompleks građevina u Palenque odražavaju Solarne, Lunarne principe, i kodove mayanske kozmologije. Prvi od Hramova koji se vidi pri ulasku u Palenque je mali Hram Lubanje. Nalazi se na istočnom dijelu stepenaste terase. Ovaj Hram je povezan sa Lunom / Mjesecom, Boginjom Lune Ix Chel. 

Hram je također poznat kao Hram Mrtvih. Lubanja ima velike prednje zube - predstavlja lubanju zeca. Boginja Lune Ix Chel je prikazivana kako u svojem naručju drži Zeca. 
Ona je boginja Lune (Mjeseca), Voda, tkanja i stvaranja / rađanja. Njezino ime znači „Gospa Duge“ ("Lady Rainbow"). Ona je Boginja koja tka, a vrtnja njezinog vretena se nalazi u središtu gibanja u Svemiru. Gledajući Lunu (mjesec) Maye su vidjele profil Zeca u tamnim točkama. Zec je kod Maya poštovana životinja zbog svoje mudrosti i hrabrosti da se suoči sa strahovima. Totem Zeca je instrument magije i dobre sreće, predstavlja jasne misli, senzibilitet za primanje skrivenih poruka. Simbol jake intuicije, simbol sposobnosti prevazilaženja strahova. Označava ponovno rođenje. Za Maye smrt nije predstavljaja kraj - već transmutaciju energije i ponovno rođenje. Ovaj Hram simbolizira smrt, uskrsnuće, ponovno rađanje, lunarnu energiju, ženski princip stvaranja.

Skupina građevina koje se nazivaju GRUPA KRIŽA postavljene su oko malog trga istočno od Hrama Natpisa, sastavljena od tri glavna Hrama - piramida i dva manja hrama. Gradnja ovog kompleksa je bila kreacija sina Pakal Votana, Kan Bahlama, koji je arhitekturom pratio kretanje Sunca i Mjeseca te određene galaktičke konstelacije. Svaki Hram je povezan sa jednim od temeljnih nivoa stvaranja kozmologije Maya: Nebo, Zemlja, Podzemni svijet. Svaki Hram je posvećen pripadajućem božanstvu zaštitiniku Hrama i grada. Na sjevernom rubu nalazi se Hram Križa - povezan sa Nebom. 

Još se jedan manji hram u ovoj grupi, naziva se također Hram Križa. Ovaj Hram je povezan sa Zemljom, srednjim svijetom - predstavlja Drvo Svijeta / Drvo Života (usijevi, sadnja, kukuruz, stvaranja, rađanje). Fotografija lijevo.

Na zapadnom rubu trga nalazi se Hram Sunca - stoji na maloj piramidi okrenutoj prema zapadu. Za vrijeme ljetnog solsticija 

 
sunčeve zrake prolaze kroz otvore koji osvjetljavaju prostor svetišta. Otvori u obliku slova T na vanjskim zidovima simboliziraju IK - Vjetar.  
  izvor fotografija: http://www.the-silk-route.co.uk/mexicoPalenque.htm


Vjetar Prenosi Duh - VjetarjeBožanski dah koji daje Život cijeloj kreaciji, esencija solarne energije. Vjetar je povezan je sa dahom, inspiracijom, idealima, predstavlja prisustvo istine. Vjetar također predstavlja galaktički vjetar, katalizirajuću struju, Duh koji se kreće kroz sve stvari. Njegova bit je kretanje Duha dok ulazi u oblik kako bi oživio, pročistio, nadahnuo.
 Predstavlja i Boga Vjetra.Hram Sunca u Palenqe je posvećen podzemnom svijetu i Jaguaru. Hram se nalazi na zapadnom dijelu - mjesto gdje zalazi Sunce, predstavlja simbolično umiranje Sunca, a ponovno rađanje, Uskrsnuće je na Istoku. Prema kozmologiji Maya putovanje Sunca preko Neba i tama noći prikazuje vječno putovanje ljudske svijesti i transformaciju svijesti. Sunce u podne se uspoređuje sa Orlom - koji visoko leti, koji je iznad svih stvari. Sunce zalazi i "spušta se" ispod horizonta - baš kao što i čovjek uranja u svoju nutrinu gdje se suočava sa duhovnim izazovima. Tama Noći kod Maya simbolizira introspekciju i dubinu, vrijeme transformacije. Sakriveno Sunce je povezano sa Jaguarom - prema legendi kada Sunce zađe pretvara se u Jaguara - "Jaguar Sunce". Jaguar Sunce također nosi Zvijezde na svojem krznu - njegovo tijelo sa pjegama simbolizira Zvijezde koje blistaju na noćnom nebu. "Jaguar Sunce"  je vladar džungle, njegova je moć sveta moć zemlje - povezan je sa svim životinjama i biljkama. Povezan je sa moćima Zemlje, Planina, sa podzemljem - sa moći transformacije. Povezan je sa podzemnim izvorima energije, sa mjestom gdje Sunce zalazi, smrti i ponovnim rađanjem Sunca.


Palneque je postao odrazom središta svemira. Tri hrama predstavljala su tri centralna kamena mitologije stvaranja Maya, (samo srce, izvor), zvijezde u Orionovom klasteru. U svakom kućanstvu Maya ognjište je sadržavalo 3 kamena za kuhanje koji su odražavali zvijezde u Orionovom pojasu, domu stvoritelja Bogova. Ovaj sustav ognjišta se još uvijek koristi u tradicionalnim Maya obiteljima. 

Ugrađena slika 12
Hram SUNCA - ljetni solsticij - zrake zalazećeg Sunca sjaje preko krova Hrama

Ujutro 21. lipnja, u 7 sati ujutro, kada se Sunce gleda iz unutrašnjosti Hrama Sunca, ono izvire iz svoje najsjevernije točke na horizontu i dotakne sjeverozapadni kut Hrama Križa. Sunčeva svjetlost ulazi u Hram Sunca u kosom kutu (50 stupnjeva sjeverno od poprečne osi). Ova dijagonalna zraka - traka Svjetlosti ulazi kroz sjeveroistočni ulaz i dalje se prostire preko poda Hrama. Dok prolazi kroz tamu prostorije, zraka postaje šira. Ova zraka svjetlosti postupno se sužava - blokirana je precizno raspoređenih zidovima,sve dok ne postane tanka zraka koja udara u kut jugozapadne komore. Do 7:30 sati zrake svjetlosti se povlače iz unutrašnjosti Hrama.
 Ugrađena slika 11 
Fotografija / izvor: https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/

Ovo poravnanje solsticija bilo je namjerno, jer su Maye točno matematički izgradile hram. Postavili su sjeveroistočni kut 10 cm od ostatka fasade, kako bi sunce moglo prodrijeti u unutrašnjost u ispravnom kutu. Unutarnji zidovi su izgrađeni kako bi se usredotočili sunčeve zrake. Otvori su napravljeni u zidovima A i B kako bi omogućili sunčevu rasvjetu, dok zid C nema otvore. Vrata su morala biti savršeno razmaknuta. 

Za ovakvu arhitekturu koja na specifičan način usmjerava sunčevo svjetlo bilo je potrebno veliko znanje astrologije i matematike. Drugo važno svjetlosno događanje je bilo kodirano točno određenim mjestom u Hramu: osoba koja je stajala u središtu hrama postala bi potpuno osvijetljena blistavim sunčevim zrakama. 
 Ugrađena slika 13
 PALENQUE- HRAM KRIŽA - SOLSTICIJ 21.6. sjaj izlazećeg sunca preko krova Hrama.
https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/

Konačni svjetlosni fenomen javlja se u večernjim satima ljetnog solsticija, u 18:18 sati. Kada osoba stoji kod malog oltarnog kamena blizu podnožja stubišta Hrama Križa, može promatrati Sunce koje zaranja pored planine iza Hrama Natpisa. Posljednje sunčeve zrake prolaze kroz središte krova Hrama Sunca. 
Na krovu se nalazi sjedeći lik koji drži dvoglavu Zmiju, okružen Nebom (nebeskim trakama). To je tipičan prikaz vladara ( Pacal Votan) koji upravljaju kozmosom i energijama života i smrti. Prikazan je kako sjedi  na planini koja se nalazi iza Hrama Sunca (planina simbolično prikazana sa maskom Zemlje). Manja slika na krovnom frizu ispod je Kan Bahlam koji se pojavljuje kao Bog K, bog plodnosti, obilja, munje i kiše, bog transformacije, simbol Svjetlosti i božanske kraljevske loze.

 Ugrađena slika 17
  Kinich Ahau -  izvor: https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/

Ovi solarni fenomeni kodirani u mayanskim strukturama arhitekture, na više načina predstavljaju vezu vladara Pacal Votana sa Bogom Sunca i kozmičkim božanstvima.

     
O arhitekturi u Palenque - izvor :
 https://leonidemartinblog.wordpress.com/2016/12/09/solstice-equinox-and-the-mayan-calendar/
 http://www.the-silk-route.co.uk/mexicoPalenque.htm
 Sa engleskog prevela: Vesna Šantak, Bijelo Galaktičko Ogledalo

1 komentar:

  1. Kao i uvek dosad prelepo, korisno ........

    Svaka cast na trudu da nam pomognete sa zeljom da ovaj vas rad dospe do sto veceg broja korisnika kako bi ih mogli koristiti u svom svakodnevnom zivotu i radu i da za to budete nagradjeni na odgovarajuci nacin od visih diomenzija ciji ste kanal.

    OdgovoriIzbriši